Manipulatie

Manipulatie is een van de technieken die chiropratoren gebruiken. Er zijn meerdere technieken die een chiropractor kan gebruiken om een klacht van een patiënt te behandelen. De belangrijke hiervan wordt een manipulatie, ook wel een “correctie” genoemd. Andere technieken die een chiropractor gebruikt zijn mobilisaties, tractie, drukpuntmassage, dry needling, kinesiotaping en fascia-technieken.

Als de chiropractor gebruikt maakt van manipulatie, dan worden de gebieden van de wervelkolom behandeld waar een eventuele afwijking of te wel blokkade geconstateerd is. Door met de handen druk uit te oefenen op het gewricht wordt de bewegingsvrijheid van het gewricht hersteld. Het kan zijn dat je tijdens deze correctie een “krakend” geluid hoort. Deze krak is een gevolg van het ontstaan van een luchtbel in het gewricht, die door de druk vrijkomt en daardoor het geluid veroorzaakt. Het zijn dus geen botten die kraken, over elkaar heen schuren of banden die breken. De banden worden ook niet overrekt. Vaak wordt het gewricht niet eens tot het eindpunt doorbewogen.

In tegenstelling tot wat patiënten vaak denken is een manipulatie/correctie meestal niet echt pijnlijk. Je kunt het vergelijken met het krakende geluid door het achterover drukken van de knokkels van de vingers. Het knakkende geluid is overigens niet bij alle behandelingen van de chiropractor te horen. Bij de behandeling van baby’s, kinderen en ouderen gebruikt de chiropractor aangepaste behandeltechnieken, zoals activator of impulser.